INTERVJU

Från Idé till Innovation. Skapandet av Memosin med Chat GPT-4

Miguel Fürst ville hitta en smidig lösning för att kunna dokumentera idéer på språng och var nyfiken på att testa om Chat GPT-4 kunde hjälpa honom att ta fram en färdig app från skiss och idé. Resultatet är Memosin, en app som inte bara dokumenterar dina tankar utan även transkriberar och sammanfattar dem, vilket visar på kraften hos dagens AI-teknologi.

Hur föddes idén om att utveckla denna app?

Appen Memosin föddes ur ett eget behov och av att jag var nyfiken på om jag, trots begränsad programmeringserfarenhet, kunde gå från idé till en lanserad app på App Store genom att samarbeta med ChatGPT-4, där jag bistod med användarfeedbacken. Att använda AI-verktyg är en möjlighet att snabbt skapa prototyper för appar och själv kunde jag gå hela vägen till färdig produkt, även om det krävdes en hel del enträget arbete.

Vad löser din app för behov

Appen, Memosin, löser problemet med att snabbt och enkelt kunna dokumentera tankar och idéer medan man är på språng, något som jag fram till nu har tyckt varit bökigt och frustrerande. Att skriva långa texter med mobilens lilla tangentbord är plågsamt, mobilens inbyggda diktering fungerar dåligt och alla de röstmeddelanden som jag har i Röstmemo-appen lyssnar jag aldrig på eftersom jag inte vet vad som finns i dem. Med min app spelar man bara in sin röstanteckning och sedan kan man lägga mobilen i fickan igen. Den kommer då att transkribera det man har sagt med hjälp av OpenAIs Whisper, som är otroligt bra på att förstå allt man säger trots trafik och annat i bakgrunden. Dessutom får man en automatisk titel och sammanfattning som båda är baserade på det man har sagt. Och snart kommer man dessutom att kunna få in sina röstmeddelanden från Röstmemo-appen. Memosin finns på App Store sedan december.

Redan efter några dagar fick jag en otrolig wow-känsla, jag hade aldrig kunnat göra detta själv! Detta visar verkligen på möjligheterna med dagens AI-tjänster.

Hur funkade det att utveckla denna app med hjälp av ChatGPT,
kunde du få
hjälp med det mesta?

Det fungerade bra att utveckla hela appen från idé till lansering på App Store, trots min väldigt begränsade erfarenhet, bara det är fantastiskt! Redan efter några dagar fick jag en otrolig wow-känsla, jag hade aldrig kunnat göra detta själv! Detta visar verkligen på möjligheterna med dagens AI-tjänster. Men idag finns det dock fortfarande en hel del utmaningar. De största svårigheterna var att ChatGPT inte har direkt access till all kod, att den har dåligt minne och att den för närvarande inte är så bra på att programmera användargränssnittet. Det krävdes ärligt talat en del pannben för att lyckas göra appen.

Vad gör du i din roll på B3?

På B3 balanserar jag rollen som konsultchef med att direkt hjälpa kunder inom produkt- och verksamhetsutveckling. Jag har ett extra starkt intresse för innovationer och AI, inte bara i arbetet utan även privat. Jag är speciellt intresserad av att förstå varför man söker förändring, vad är det som man försöker få gjort men som man tycker är besvärligt idag? Detta är en bra ingång för innovationsdesign. Och inom AI är jag särskilt intresserad av att hitta tillämpningar för AI, som exempelvis framtidens utvecklingsmiljö.

Här kan du ladda ner appen på App store Länk till annan webbplats.

Miguel Fürst

Kort om Miguel Fürst

Jobbar som
Konsult och konsultchef på B3 Cloud
Bor
Göteborg
Fritidsintressen
På min fritid hittar jag gärna på saker med min familj och våra vänner och så nördar jag ofta ner mig i att göra musik eller i olika typer av experiment, som tex min app Memosin.

Memosin