När man får jobba med sin hobby – möt Per Wirback!

Per är inte bara en uppskattad konsult på B3IT, som jobbar som nätverksarkitekt med globala system hos ett globalt reseföretag och stabiliserar signalsystem på ett transportbolag – han är även sedan 30 år tillbaka en entusiast inom museijärnväg och en passionerad arrangör av sommarläger inom lindy hop!

Gränslandet mellan IT och elektronik

”Byt jobb lite då och då – eller börja konsulta”, skulle vara Per Wirbacks råd till sitt 25-åriga jag. Några årtionden senare jobbar han just som konsult och stortrivs. Friheten och möjligheten att få jobba med intressanta saker är de två viktigaste orsakerna till det. Konsultrollen kräver enligt Per stor förmåga att ta folk, mycket kompetens, drivkraft och initiativförmåga.

Per har jobbat med IT-kommunikation sedan 1989. Med en elektroingenjörsutbildning och elektriker som barndomens drömyrke har han länge hållit sig i gränslandet mellan IT och elektronik. Till B3IT kom han 2013. I dag jobbar han på två olika uppdrag. Det ena är hos ett stort globalt reseföretag som nätverksarkitekt. Dagligen ser han till att planeringen för hur globala datanätverk på bolagets 102 kontor runt om i världen ska fungera på ett bra sätt. En roll som kräver att han sitter både i projektorganisation och linjeorganisation hos kunden. I det uppdraget är det inget hands-on arbete.

-”Uppdraget kräver förmåga att kunna växla mellan ett paraplyseende och förmåga att gå in i detaljer. Det gillar jag”, säger Per om uppdraget som ofta är under förändring.

Det andra uppdraget är hos ett av de största transportbolagen i Sverige. Där stabiliserar han signalsystemet på ett av bolagets största utvecklingsprojekt som involverar över 200 teknikkonsulter. Något han benämner som reverse engineering, där han får gräva ner sig i detaljer och analysera varför något fungerar – eller inte gör det. Det är sällan Per är så hands-on i sitt arbete som på detta uppdrag.

Museijärnväg och lindy hop

Signaleri är däremot något han gärna gör även utanför arbetstid vilket kanske bidrar till att ett praktiskt uppdrag känns så roligt.

-”Jag har hållit på med museijärnväg ideellt i 30 år, med allt från signalsystem till spårunderhåll och renovering av stationshus. Och på just den här sträckan jag hanterar i mitt uppdrag finns teknik och signalering som inte finns någon annanstans. Exempelvis är strömtillförseln mycket speciell”, säger Per och menar att det är som att ha sin hobby som sitt jobb. Tågintresset har funnits länge, det började redan när han var 13 år gammal.

Efter en rejäl felkörning i Norrköping för tio år sedan, hamnade Per på Öland och blev indragen i lindy hop-världen.

-”Under sju veckor varje sommar engagerar jag mig i ett stort lindy hop-läger, där jag bygger och driftar datanät. Ja, och dansar, såklart!”, berättar Per.

Lindy hop har inte bara gjort somrarna mer fartfyllda och gett åttor och sexor ny betydelse för Per, han har även hittat en danspartner för livets dans tack vare dansintresset.

Konsultlivet på B3IT

Pers bild av B3IT är att det är en IT-konsultfirma i rätt utveckling, med en härlig blandning av människor, kompetenser och personligheter.

-”Jag trivs jättebra på B3IT. Jag vet inte riktigt varför men det finns duktigt folk här och jämfört med andra har vi bra sammanhållning och trevligt arbetsklimat”, konstaterar Per. 

Gällande vem han tror skulle trivas på B3IT, säger Per att det är förhållandevis sociala personer med en viss senioritet. Han understryker dock att det är blandningen som gör att det blir bra.

-”När det kommer till det området jag jobbar med, finns det en bild av nätverksmänniskor som nördiga, asociala personer. Men det finns så mycket variation”, säger Per. ”Det är analytiska och noggranna personer som brinner för det dom gör som behövs för att få stora system som nätverk att fungera stabilt 24 timmar om dygnet, 7 dagar i veckan och 365 dagar om året.”

Vi på B3IT letar alltid efter nya stjärnor till våra team. Vill du bli Pers kollega?

Se lediga jobb