Sidhuvud b3 ikon
Sv / En/Pl

Intervju

Lars Rosén 

Det absolut roligaste är att skapa något som andra verkligen uppskattar och använder

Hej Lars! Kan du berätta lite om den resan du har gjort i IT-branschen?

Det har ju varit en fantastisk resa genom att från början så var det ju programmering mot operativsystemet DOS som inte alls är någonting som vi kör i dag kan man väl säga. Det vi kör idag med Windows eller Mac skiljer sig rätt mycket från dåtidens datorer och även prestandan på dåtidens datorer, det var ju ingenting jämfört med vad vi har idag. Det har varit en fantastisk resa genom alla dessa år och framförallt att få se hur tekniken har förändrats och påverkat samhället.

Vilka branscher har du arbetat inom och vilka program har du utvecklat?

I och med att jag varit konsult sedan 1997 så har jag jobbat åt väldigt många olika bolag och branscher. Jag har jobbat åt Ericsson till exempel, då var det väldigt hårdvarunära programmering mot deras radiostationer. Jag har även konsulterat mot McDonalds som då är snabbmatsbranschen och jobbat med deras schemaläggning av deras medarbetare. Jag har även jobbat åt Skistar som är inom turism fjällindustrin.

Vad var det du fick göra på Skistar?

På Skistar fick jag hjälpa till att implementera ett nytt bokningssystem. Det var ju att de skulle lägga ut telefonbokningen till ett externt callcenter i stället för att ha egen personal så att de behövde ha ett enklare program. Det var svårt att lära sig deras befintliga system de hade så vi var tvungna att göra ett enklare system åt dem.

Det låter som en imponerande karriär! Vad brukar du göra på fritiden?

Ja, jag gillar att vara aktiv och umgås med vänner. Jag älskar att vindsurfa och kitesurfa, och jag har även åkt några Vasalopp och gjort några klassiker. En sådan där tok som gillar att idrotta.

Kul! Vad är det bästa med att jobba på B3 Grit?

B3 Grit är ett relativt nytt företag, så det är en spännande tid att vara med från starten. Det känns som att vi är på väg uppåt och jag gillar verkligen den positiva stämningen och de fräscha vindarna. Dessutom har jag haft möjligheten att åka Vasaloppet med företaget, vilket var en fantastisk upplevelse!

Vad är roligt och vad är svårt med ditt jobb?

Det absolut roligaste är att skapa något som andra verkligen uppskattar och använder. Oavsett om det är en kund eller en besökare på ett museum så är det fantastiskt att veta att jag har hjälpt till att skapa något användbart och värdefullt. Det svåraste är att hänga med i den ständigt föränderliga branschen och hela tiden lära sig nya saker, men det är också en del av utmaningen som gör jobbet spännande och intressant.

Finns det något projekt eller område inom företaget som du skulle vara speciellt intresserad av att arbeta med och utvecklas inom på lång sikt?

Eftersom företaget är nystartat känner jag inte till alla möjligheter ännu, men jag är öppen för det mesta! Det handlar nog om att vara lite kreativ och tänka utanför boxen men att hjälpa till och lära upp juniorer gör jag mer än gärna.

Det låter spännande, det finns verkligen många möjligheter där ute! Om du kunde bjuda in en känd person till en längre diskussion, vem skulle det vara och varför?

En känd person som jag tycker är väldigt intressant är Anders Hejlsberg, skaparen bakom både Turbo Pascal som jag började min karriär i och C# som jag också jobbat med i många år med. Jag har redan träffat honom en gång tidigare, men en fördjupad diskussion skulle verkligen vara fantastiskt.

Vad är dina tips till någon som skulle vilja bli IT-konsult?

Om man vill bli programmerare eller IT-konsult så bör man ha ett äkta intresse för att koda och inte bara söka efter hög lön. Det är viktigt att välja en karriär man verkligen tycker om, inte bara för status eller pengar. Dessutom är det bra att hålla sig uppdaterad om det senaste inom teknologi genom att engagera sig i forum och våga lära sig nya saker.

Mycket bra tips! Har du några andra lärdomar eller erfarenheter du vill dela med dig av från din karriär?

Ja, det är viktigt att våga prova på nya teknologier och att inte vara rädd för att gräva djupare för att förstå hur saker och ting fungerar. Ibland kan det nya verka skrämmande, men oftast är det inte så komplicerat som man tror.

Dela intervjun

Twitter icon Facebook icon Linkedin icon

Kontakta oss