INTERVJU

Databasteknikern som fann lusten för teknik under au pair-år i USA

Kerstin Lindberg Karlsson är konsult på B3 DBAce. Möt henne i en intervju där hon berättar om hur hon fick upp intresset för teknik och vad som är roligast med att arbeta som databastekniker.

Berätta gärna om din bakgrund?

Jag började jobba med IT, eller ADB som det hette då, 1993. Från början fokuserade jag mest på Oracle-databaser, men för ungefär 10 år sedan fick jag upp intresset för SQL Server miljöer och gick över till att arbeta mest med det.

Hur kommer det sig att du började arbeta med teknik?

Jag är uppväxt på en gård med lantbruk och fick vara med min pappa mycket på gården som barn. Jag tror att det lade grunden till att jag kunde testa på lite vad som helst. När jag senare under ungdomen jobbade som au pair i USA ett år hade familjen jag bodde hos en IBM-PC som jag fick låna. Där och då föddes ett intresse. Under året i USA förväntades jag även läsa en college-kurs och jag valde att läsa en kurs i programmeringsspråket Basic. En av föräldrarna i familjen där jag jobbade hade ett stort engagemang för mig och kursen så jag fick mycket uppmuntran på vägen.

Vad gör du idag i din roll på B3 DBAce?

Jag har ett heltidsuppdrag på ett industriföretag i Göteborg som databastekniker på driftavdelningen och jag deltar i ett projekt där vi ska migrera databaser till Azure. Det är min nya grej, att jag håller på att lära mig databaser i Microsofts Azuremiljö.

Hur hamnade du på B3?

Jag började på B3 i augusti 2021. Jag hade länge tänkt att starta eget, men ville samtidigt ha kompetenta kollegor och vara i ett sammanhang där jag kan ta hjälp av andra och bidra med min kompetens. Då kändes B3 som ett bra val.

Hur upplever du kulturen och miljön på B3?

Det är ett bra team på B3 DBAce och jag får stöttning när jag behöver. I tidigare konsultroller har jag upplevt att det inte funnits ett så stort intresse att hålla kontakt med oss konsulter och kunde då ibland käna mig ensam. För mig är det viktigt att ha bra sammanhållning och det har vi på B3, även om vi i dessa tider får ses genom digitala träffar.

Vad är roligast med ditt jobb?

Jag är en problemlösare som vill lära mig nya saker varje dag och det har alltid varit min drivkraft. Jag blir frustrerad om jag inte förstår något eller inte löser saker, då kan jag sova dåligt på natten. Så det roligaste är att mitt jobb handlar mycket om att hitta nya lösningar på olika problem. Som databastekniker har jag även många olika kontaktytor vilket jag också uppskattar.

Du är kvinna i ett ganska mansdominerat yrke, hur upplever du det?

Det är viktigt för mig att vi kvinnor som är tekniker får synas för att kunna inspirera fler tjejer att välja yrket. När jag började som databastekniker upplevde jag att det var det många fler kvinnor än idag. Jag hoppas och tror att det kan och kommer vända framöver och jag vill gärna vara med och bidra till det. Tyvärr förekommer det att kvinnor bemöts på nedvärderande sätt inom branschen. Jag är trygg i min kompetens och senioritet, men det är viktigt att frågorna tas på allvar. Inkluderingsfrågor är jätteviktiga för företagen att jobba med så att nya förmågor inte blir avskräckta från branschen eller rollen som tekniker och här tycker jag att B3 gör ett bra jobb.

Kerstin Lindberg Karlsson

Det är viktigt för mig att vi kvinnor som är tekniker får synas för att kunna inspirera fler tjejer att välja yrket. Inkluderingsfrågor är jätteviktiga för företagen att jobba med så att nya förmågor inte blir avskräckta från branschen eller rollen som tekniker och här tycker jag att B3 gör ett bra jobb.