INTERVJU

Från banken i Värmland till expert inom IT-branschen

Katarina Gustafsson började sin karriär som banktjänsteman i Värmland i slutet av 80-talet, men hade ett starkt intresse för teknik redan då. “Det var som att det låg för mig att pyssla med teknik utan att jag riktigt visste om det", berättar Katarina som senare sökte sig vidare till mer IT-relaterade roller inom banken. 2015 tog hon klivet vidare till konsultlivet på B3 Visab, ett av B3s specialistbolag som arbetar med bank och försäkring. Idag får hon förena sin IT-kompetens med specifik branschkunskap inom bank. En perfekt matchning.

Vad gör du på B3 och hur kom du i kontakt med bolaget?

Jag är sedan 2015 konsult på B3 Visab, ett av B3s specialistbolag som arbetar med bank och försäkring. Just nu arbetar jag i ett uppdrag med en av B3s bankkunder, där jag är programmerare och testledare. Jag kom i kontakt med konsulter från Visab via mitt förra arbete och någonstans skapades en dröm om att jag en dag skulle vilja arbeta som konsult där. I samband med att Visab blev B3 Visab fick jag en fråga om att bli en del av företaget. Jag behövde inte tänka speciellt länge innan jag tackade ja till det erbjudandet. Jag visste att det var bra människor med en fantastisk kompetens som alla verkade trivas så bra på Visab och det ville jag vara del av.

Vad gör du i ditt uppdrag och vad är roligast med arbetet?

Idag arbetar med kortinlösensystem och korttransaktioner. Jag har även varit delaktig i en arbetsgrupp där vi format om två stora team till fyra mindre team i syfte att underlätta för teamen att arbeta agilt. Nu är vi fyra team som arbetar inom samma systemområde. Det bästa med mitt nuvarande uppdrag är blandningen i att arbeta både med programmering och med test. Variation tilltalar mig och blir alltid roligast.

Vad är det som har inspirerat dig att arbeta inom tech och IT-branschen?

Jag började min karriär som banktjänsteman i Värmland i slutet av 80-talet. Jag intresserade mig tidigt för teknik även inom den rollen. Det var som att det låg för mig att pyssla med teknik utan att jag riktigt visste om det. Men så småningom fick jag en ny roll som dataansvarig på banken. Senare sökte jag mig vidare till att arbeta inom datasupport. Jag älskade det från första dagen! Det var ett uppdrag som skulle vara sex månader, men det blev två år. Och på den vägen är det. Nu har jag arbetat inom detta område i nästan 30 år.

Vilka är dina främsta styrkor i din roll?

Jag har lätt att sätta mig in i nya system och nya uppgifter. Jag blir uttråkad när jag sitter stilla på samma ställe, därför passar det mig bra att arbeta i en roll där jag ställs inför nya utmaningar hela tiden.

Vad är det bästa med att arbeta på B3?

Att det är högt i tak och att jag har stora möjligheter att påverka våra situationer med exempelvis uppdrag, omfattning och inkomst. Jag uppskattar också att vi har möjlighet att engagera oss inom så många olika saker i bolaget. Vi bjuds in till att tänka kring bolagets erbjudande och utveckling och arbetar tillsammans som ett team för hela företagets framgång. Det anordnas så många bra saker inom B3, bl.a. för kompetensutveckling. Jag uppskattar verkligen att det kommer från arbetsgivaren och att vi erbjuds så mycket bra och värdefullt med fokus på att bli bättre inom våra roller.

Du är engagerad i B3 Band, kan du berätta lite om det?

Ja! Det finns så många bra musiker på B3. B3 Band är öppet för alla att vara med i. Ofta sätts det ihop band för att spela på olika event, som B3 Bar eller jul- och sommarfester. Det växlar från gång till gång vilka som är med och spelar. Det är så kul att få chans att träffa flera olika kollegor som har samma intresse. Senast körde vi en konsert på B3 live. Nu hoppas vi på en live-konsert inför en fysisk publik snart framöver!

Katarina Gustafsson

Jag blir uttråkad när jag sitter stilla på samma ställe, därför passar det mig bra att arbeta i en roll där jag ställs inför nya utmaningar hela tiden.