INTERVJU

Konsultrollen ger dynamik och många möjligheter

Efter tio års arbete inom en stor global koncern kände Björn Thalén att det var dags att testa något nytt. Han ville vidareutveckla sina kunskaper inom Machine Learning och Data Science och han var nyfiken på att testa konsultrollen. Genom Linkedin kom Björn i kontakt med B3 Indes grundare och blev genast intresserad när han fick höra mer om bolaget och visionen.

Kan du berätta om din bakgrund?

Jag har studerat både idéhistoria och matematik men gick med tiden allt mer mot det sistnämnda och tog en masterexamen i tillämpad matematik. De senaste tio åren har jag jobbat inom Boeing-koncernen med schemaläggningsprogram för flygbolag. Jag jobbade där med hela skalan, från att skapa nya matematiska optimeringsalgoritmer till att arbeta direkt mot några stora flygbolag och hjälpte dem ta fram AI-baserade planeringslösningar.

Hur kom du i kontakt med B3 Indes?

Efter tio år inom Jeppesen/Boeing var jag sugen på att testa något nytt och det kändes spännande att gå till ett konsultbolag. Framförallt ville jag fortsätta utveckla mina kunskaper och färdigheter inom Machine learning och Data science. Genom Linkedin kom jag i kontakt med en av B3 Indes grundare, Kasper Aase, som berättade om bolaget och verksamhetsidén att hjälpa kunder att få ut det bästa av sin data. Det kändes klockrent och mycket spännande.

Vad gör ni på B3 Indes?

Idag är vi sju personer på B3 Indes med ett gemensamt fokus på att hjälpa kunder att skapa värde ur data. Många företag efterfrågar idag lösningar för att bli mer datadrivna och kunna dra fördel av den senaste utvecklingen inom bland annat Artificiell Intelligens. Vi utvecklar lösningar som hjälper kunderna att öka intäkterna och skapa värde med grund i data. Därigenom hjälper vi dem att kunna fatta bättre beslut med bättre rapporter och underlag och att optimera och effektivisera processer så att saker tar mindre tid. Vi är baserade i Göteborg men samarbetar med B3-bolag som finns i andra delar av landet.

Vad är det bästa med att jobba här?

Efter att ha jobbat länge inom en stor global koncern så tycker jag nu att det är spännande att få tillhöra ett litet bolag. Det blir av naturliga själv då snabbare beslutsvägar och ger möjlighet att vara mer offensiv. Konsultrollen ger också dynamik och möjlighet att få testa på olika saker. Samtidigt ser jag det som en styrka och tillgång att vi ingår i B3-koncernen och kan samverka med andra specialistbolag, vi är det lilla bolaget i den stora familjen.

Har du något drömprojekt eller uppdrag som du tycker skulle vara extra spännande?

Jag skulle gärna delta i något projekt som handlar om att använda ny teknik för att effektivisera och underlätta inom vården, exempelvis schemaläggning inom vården. Det finns så många möjligheter med AI och Data Science och det vore spännande att få tillämpa dem inom ett område där det kan göra stor nytta.

Vad tycker du om att göra på fritiden?

Jag har många hobbys så listan kan göras lång. Jag har spelat bridge i många år och även tävlat internationellt. Därtill spelar jag altfiol och deltar i Sveriges största amatörsymfoniorkester, Gothia Concentus. Jag är också intresserad av brädspel, rollspel, folkmusik m.m. Och sist men inte minst så har jag en stor passion för te och drev länge en renodlad teblogg. Om du gillar te, eller är sugen på att testa, kika gärna in på talaomte.se/startpunkt. Länk till annan webbplats..

Björn Thalén

B3 Indes var precis i startgroparna när vi träffades förra hösten. Det lät väldigt spännande att få vara med och bygga upp ett nytt bolag från grunden. Och B3 Indes inriktning på Analytics och Data Science passade mig perfekt. Jag började i slutet av mars och även om man kunde ha önskat sig en bättre start, utan Coronapandemin, så känner jag mig nöjd med mitt val och jag trivs redan mycket bra i bolaget