INTERVJU
Språkläraren som började programmera
Jelena Cumbo flyttade till Sverige från Serbien för åtta år sedan och arbetade under ett par år som engelsklärare. Nyfikenheten på att testa något nytt, kombinerat med flera vänner som arbetade inom IT, gjorde att hon sökte en programmerarutbildning på Stockholms universitet och helt bytte yrkesbana. Idag, några år senare, arbetar hon som frontendutvecklare på ett av B3s specialistbolag, Rebel and Bird. Möt Jelena i en intervju.
Hur kommer det sig att du sökte dig just till B3?
Jag tyckte att rollen och bolaget verkade intressant. Jag ville arbeta på ett företag som jobbar med ny teknik och som bygger bra och moderna digitala lösningar för spännande kunder. Det, tillsammans med att medarbetarna på B3 verkade vara trevliga och kompetenta personer gjorde att jag sökte mig till bolaget. På intervjun fick jag en bra känsla och genuin kontakt med de som intervjuade mig. Det kändes naturligt, vilket gjorde att jag tänkte att jag skulle trivas.
Vilka är dina främsta styrkor som frontendutvecklare?
Jag är bra på att transformera designidéer till lösningar, jag är intresserad av ny teknik och gillar att lära mig nya saker för att vara up to date. Jag drivs av att hitta och föreslå hur man kan lösa saker på bästa sätt. Öppen kommunikation är viktigt för mig för att känna att jag kan kommunicera det som är bra, men även det som inte är bra. Jag vill alltid försöka att bidra med det jag kan, men också ifrågasätta det jag inte håller med om, eller fråga då jag inte förstår.
Vad är det bästa med att arbeta inom IT och tech?
Det bästa med att jobba som utvecklare är att du direkt ser effekten av det du gör. Jag gör något och ser ändringarna på en gång. Jag kan verkligen se framgång med det jag gör och det är så motiverande. Det bästa med att arbeta inom just denna bransch är att det är flexibelt. Jag har stor frihet i hur jag kan organisera min tid och var jag sitter och jobbar. Ibland sitter jag i Serbien och det är roligt att jag kan göra det. Jag gillar också att techvärlden är dynamisk. Den ändrar sig hela tiden, vilket gör att du måste hänga med och lära sig nytt. Det är lite krävande förstås, men mest bra för du utvecklas och rör sig framåt hela tiden. Slutligen gillar jag också att du har möjlighet att byta spår och utvecklas åt nya håll. Det är också något som är så bra med att jobba inom en så stor koncern som B3. Att möjligheten till utveckling finns och att du får support om du vill göra något nytt och annorlunda.
Majoriteten av de som arbetar inom tech är fortfarande män, hur tänker du kring det?
Jag har inget problem med att vara ensam tjej i ett team av utvecklare, men det är mycket bättre för balansen och stämningen att ha blandade teammedlemmar. För mig blev det väldigt tydligt då jag arbetade i team där det var en mer jämn uppdelning mellan tjejer och killar. Det var tydligt att det var väldigt bra för dynamiken i teamet och det vi tillsammans presterade.
Vilken strategi tror du behövs till för att locka fler kvinnor till techbranschen?
Om familj och samhälle pushar tjejer att välja mer traditionellt kvinnliga jobb kommer utvecklingen till en jämställd bransch att gå långsamt. Om du växer upp i en miljö där du inte presenteras för en viss typ av utbildningar eller arbeten blir steget långt att tänka att dessa jobb, exempelvis teknik, skulle vara något för dig. Så, en väg att gå är att presentera alla olika möjligheter för alla barn. Det handlar också om representation. Om det bara är män, eller kvinnor, inom en viss bransch kanske du ändå inte väljer att ta steget in i den branschen eftersom att det inte finns någon, eller väldigt få, att identifiera sig med.
När har du som roligast på jobbet?
Jag blir inspirerad av att jobba med modern teknik och roliga projekt. Och såklart, det viktigaste för mig är människorna jag jobbar med. Utan kollegor, ingen motivation. Det har blivit extra tydligt för mig under pandemin, hur viktigt det är för mig att arbeta med andra. Så nu längtar jag tills vi kan sitta tillsammans på kontoret då och då igen.
Om familj och samhälle pushar tjejer att välja mer traditionellt kvinnliga jobb, kommer utvecklingen till en jämställd bransch att gå långsamt. Jag tror vi behöver bli bättre på att presentera olika möjligheter för alla barn och ungdomar och lyfta fram teknikutbildningarna som ett spännande val.