INTERVJU

Säkerhetsexperten som älskar kluriga utmaningar

Jenny Dybedahl, experten på IT-säkerhet som utöver arbetet som konsult på B3 också har ett stort engagemang för att få fler kvinnor att programmera. Men för Jenny började karriären på ett helt annat håll, innan hon kom på att det var IT-säkerhet hon ville jobba med.

Berätta om vad du gör i ditt arbete?

Jag jobbar som konsult på B3 Init med fokus på IT-säkerhet. I min roll utför jag exempelvis säkerhetsanalyser och jobbar med olika säkerhetslösningar kopplat till PKI. Det kan bland annat handla om funktioner för att medarbetare ska kunna logga in säkert på sina datorer eller system för att hantera säkra mail. Jag är också på konsultbasis IT-säkerhetschef åt en mindre kund. Det är en väldigt flexibel och varierande roll där jag både haft kortare och längre uppdrag. Och det är också det som gör det så roligt.

Vad är roligt och vad är svårt med ditt jobb?

Det roligaste och mest spännande är helt klart när jag har en utmaning av något slag som jag inte vet hur jag ska hantera och sen kommer på en bra lösning. Jag älskar att söka efter information, bolla frågor med kollegor, fundera och grubbla för att slutligen komma på den perfekta lösningen för kunden. Det svåra med IT-säkerhet är hitta fram till en lagom säkerhetsnivå för just den kunden. För det varierar väldigt mycket. För en bank är det naturligtvis väldigt höga krav på säkerhet medan det ser helt annorlunda ut för ett mindre företag. Och det gäller att inte krångla till det mer än nödvändigt.

Vad har du för bakgrund?

Jag har alltid varit mycket intresserad av IT-frågor, men började min karriär på ett helt annat spår. Jag har bland annat varit speditör, säljare och översättare, innan jag började jobba inom IT. Mycket inom säkerhetsområdet har jag lärt mig på egen hand, genom att söka information och testa mig fram. På så vis har jag exempelvis blivit bra på att hantera spam. Men jag har också studerat en termins grundkurs i data- och systemvetenskap. Mitt första jobb som systemadministratör hade jag på Algonet, som senare blev Telenor, och jag har också arbetat med säkerhetssystem på Handelsbanken. På B3 Init har jag jobbat sedan 2013.

B3 har en mycket bra kultur och många ansträngningar görs för att B3 ska vara ett bra ställe att jobba på. Och när problem uppstår, tar man tag i dem, istället för att ducka för dem. Det uppskattar jag!

Berätta om ditt engagemang för Pink Programming?

Jag är styrelseledamot i Pink Programming, organisationen som arbetar för att få fler kvinnor att upptäcka hur roligt det är att programmera. Vi arrangerar många träffar där vi vill skapa en öppen mötesplats för alla som känner sig som kvinna, oavsett de är tjejer, tanter, damer, eller transpersoner. Vi vill också lyfta fram kvinnliga förebilder och det är ett stort fokus på kunskapsutbyte och inspiration vid våra träffar. Det är väldig mix av personer som deltar och det är verkligen så inspirerande. Utöver mitt engagemang är också B3 sponsor till Pink Programming.

Hur kan vi locka fler tjejer till IT-branschen?

Jag tror att det finns stort värde i att skapa communities där kvinnor kan ses och utbyta information. Därtill anser jag att IT-branschen har ett stort ansvar för att skapa en sund och bra arbetsmiljö, där kvinnor har en självklar plats och inte ses som en udda fågel. Där tycker jag B3 är en förebild med bra klimat och lika villkor för alla.

Vad är det bästa med att jobba på B3?

Det är helt klart alla människorna! Både kollegorna i alla systerföretag och ledningen för såväl hela B3 som B3 Init. B3 har en mycket bra kultur, många ansträngningar görs för att B3 ska vara ett bra ställe att jobba på. Och när problem uppstår, tar man tag i dem, istället för att ducka för dem.

Något drömprojekt eller något du är intresserad av och vill fördjupa dig inom framöver?

Jag skulle gärna bygga upp en certifikatsutgivare – en sådan som gör att du får ett litet hänglås som visar att en sida du surfar till är säker. Men det kräver väldigt mycket arbete för att lyckas göra det rätt. Utöver detta vill jag fortsätta utvecklas inom min roll som konsult och fortsätta mitt engagemang för att locka fler kvinnor till att programmera, för det är ju ett så intressant och roligt jobb!

Jenny Dybedahl

Jag älskar att fundera på knepiga problem och komma på en bra lösning för kunden.