Sidhuvud b3 ikon
Sv / En/Pl

INTERVJU

Camilla Lande´n

B3 Mobile

2020 grundade Camilla Landen B3 Mobile. Hon kände väl till B3 och attraherades av att få starta ett eget bolag i ett större sammanhang, samtidigt som hon inspirerades av B3s kultur. Idag består B3 Mobile av ett tio-tal konsulter specialiserade på apputveckling. I en intervju får vi ta del av Camillas resa och insikter och hur B3 har kunnat stötta henne i entreprenörskapet.

Camilla Landén
Bakgrund:
20 års erfarenhet inom ledarskap, sälj, produkt och utveckling
Intressen:
Träning, resor, arkitektur

Vägen till entreprenörskap inom B3
Kontakten med B3 initierades genom en bekant som jobbade på B3 och som entusiastiskt berättade om B3s värderingar och företagskultur, vilka var helt i linje med Camillas vision för det bolag hon ville bygga. Med en stark betoning på medarbetarfokus och samarbete kände hon att B3 var rätt plats för att förverkliga sin entreprenörsdröm.

- För mig var möjligheten att driva ett eget bolag en stark motivationsfaktor. När jag insåg att möjligheten fanns inom ett företag som så väl matchade mina värderingar var beslutet enkelt. Jag är väldigt glad över mitt beslut, när jag nu förstår att B3 verkligen står för och levererar på dessa värden.

Processen att få starta sitt bolag inom B3 var, som sig bör, utmanande men smidig tack vare stödfunktioner och samarbete med andra ledare.

- Vid uppstarten krävdes en noggrann strategi med en långsiktig 5-årsplan som inkluderade marknadsanalys och konkurrentundersökning. Detta presenterade jag både för min blivande chef och för B3-koncernens VD innan det som sista steg godkändes av styrelsen. Du behöver grunda bolaget på att behovet finns och att du har rätt kontaktnät, vilket är viktigt i vår bransch.

Camilla berättar att de stödfunktioner som B3 tillhandahåller för att hjälpa företagare att lyckas var viktigt för att våga ta steget. Det lockade henne att få skapa en egen verksamhet men där risken i både affärsresa och kapitalresa var reducerad.

B3 ger tillgång till etablerade kunder och ramavtal, vilket minskade vår startsträcka och ger företaget en konkurrensfördel.

CAMILLA LANDén, Grundare b3 Mobile

En snabbare och rakare resa
Camilla betonar flera fördelar med att driva ett bolag inom B3s ekosystem, där både tillgången till kunder och talang lyfts fram som centrala aspekter.

- B3 ger tillgång till etablerade kunder och ramavtal, vilket minskade vår startsträcka och ger företaget en konkurrensfördel. Denna kombination av entreprenörskap och trygghet från ett större bolag var viktig för att kunna rekrytera talangfulla medarbetare och bygga företagets varumärke. Vi får helt enkelt möjlighet att plocka russinen ur kakan.

B3 Mobile har haft en god utveckling genom åren och bolaget planerar nu att växa med ytterligare några medarbetare innan årsskiftet.

- Sedan företagets start har affärerna gått bra, och fokus ligger nu på att fortsätta att växa med hjärtat på ett hållbart sätt. Vi har precis inlett ett samarbete med NLTG med varumärkena Ving, Spies och Tjäreborg. Det är den första helt egna kunden som vi från B3 Mobile har sålt in. Det ska bli inspirerande att arbeta med dem och att även få samarbeta med kollegor från andra B3-bolag som också kommer kunna tillföra specialistkompetens i denna leverans.

Camilla påpekar också vikten av att vara omgiven av likasinnade kollegor inom B3, vilket skapat ett stöttande entreprenörsklimat.

- Vi är flera entreprenörer inom B3 som startade ungefär samtidigt och vi har kunnat dela både utmaningar och framgångar med varandra. Även om vi har fokus på olika branscher, ser vi hur andra gör och får draghjälp och inspiration av varandra.

Teknikutvecklingen erbjuder spännande möjligheter

Camilla ser fram emot att använda den senaste teknologin för att förbättra användarupplevelsen i appar och som ett verktyg i teamets arbetsprocess.

- För oss leder all teknikutveckling till nya möjligheter. AI och Machine Learning kommer underlätta mycket för dig som användare och apparna kommer få ett större värde med hjälp av dessa tekniker. Ibland kan vi, även i vårt eget arbete, få kod genererad av AI vilket är en stor effektivitetsvinst, givetvis efter att vi kontrollerat koden. Om vi inte förenklar för oss själva genom AI så kommer vi bli omsprungna så vi utvärderar ständigt utvecklingen och ligger därför idag i framkant.

Tips till blivande entreprenörer

Slutligen ger Camilla två värdefulla råd till blivande entreprenörer.

1. Hitta en kompanjon

- Hitta och välj en partner att bygga företaget med. Att ha någon att dela börda och framgångar med och att komplettera kompetensen är en fördel. Även om det gått bra när jag varit själv så tror jag att vi hade varit större om vi varit två grundare.

2. Känn passion

- Det viktigaste är att du tror på din idé, att du brinner för det du gör och tycker att det är kul. När du väl vet vad du vill starta för typ av företag kan du inspireras av B3s nätverk och resurser för att snabbt komma i gång och uppnå det du vill.

Dela intervjun

Twitter icon Facebook icon Linkedin icon

Kontakta oss