21 sep 2018

Tech Day by Init 2018

Boka in Tech Day by Init i din kalender! 

Årets Tech Day by Init genomförs 29 november på World Trade Center i Stockholm. Du kan anmäla dig redan nu!

Årets event går av stapeln centralt i Stockholms city på World Trade Center och vi kommer som vanligt att ha en heldag med intressanta och inspirerande föreläsningar. Lunch serveras på plats och vi avslutar traditionsenligt på B3s kontor med pizza och förfriskningar.

KORT OM EVENTET
I höst genomför vi för 6:e året i rad Tech Day by Init. K
onceptet behåller vi precis som förut, med intressanta och djuplodande presentationer runt aktuella teknikfrågor - av tekniker för tekniker, med tekniker.

PROGRAM
08:00 - 08:55 Registrering, kaffe och smörgås
08:55 - 09:00 Välkommen
09:00 - 09:30 Rootless Containers, Kristoffer Grönlund, Suse
En spännande utveckling i container-världen är rootless containers. I den här presentationen kommer jag ge en kort beskrivning av vad rootless containers är och hur de fungerar, vilka problem de försöker lösa och varför man ska bry sig om dem.
09:35 - 10:15 Vägen till DevOps, Cecilia Borg, Citerus
DevOps lovar innovation, skalbarhet och stabila produkter, men många misslyckas på vägen. DevOps är aldrig bara en teknikfråga, vi går genom de förutsättningar som behövs, både teknik, organisation och kultur. DevOps startar ofta mitt i en organisation, men kräver ett fast ledarskap och samarbete mellan organisationer och förståelse från ledningsgrupper. Hur kan man förklara för en ledningsgrupp och hur leder man tekniker över flera organisationer?
10:15 - 10:35 Förmiddagsfika
10:35 - 11:05 Går det att försvara sig mot organiserade angrepp? Johanna Mannung, Polismyndigheten
Vem är det som är ute efter dina system och din information? Och vad vill de göra med dem? Är det ens möjligt att försvara sig mot organiserad it-brottslighet och vad ska man i så fall prioritera? Johanna beskriver hur IT-brottslighet ser ut idag, hur polisen jobbar med IT-säkerhet och ger några kloka råd på vägen.
11:10 - 11:55 Nivåer av frihet - att öppna mer än källkod, Johan Thelin, Kuro Studio
Att arbeta med öppen källkod handlar om mer än att bara dela med sig av sin kod. I den här presentationen diskuterar Johan olika nivåer av öppenhet och dess konsekvenser, men även hur öppna projekt jobbar med att skydda sig mot missbruk. Innehållet är generellt, men utgångspunkten är exempel på faktiska projekt.
12:00 - 12:30 IoT och säkerhet, Peter Atterfjäll, B3 Cyber Security
Prognoserna förutspår mellan 25 och 50 miljarder IoT-prylar i världen 2022. Om Sverige skall bibehålla sin ledning när det gäller att ta till sig och använda ny teknik innebär det att många tiotals miljoner utrustningar skall rullas ut bara här i landet. Hur väl förberedda är vi? Finns plattformar och infrastruktur på plats? Och hur blir det med säkerhet och integritet? Få en överblick av olika typer av IoT, hur vi kopplar upp oss, och lite om varför tillräcklig säkerhet krävs även för en termostat. Dessutom hur vi undviker stuprör samtidigt som vi skyddar den personliga integriteten.
12:30 - 13:30 Lunch
13:30 - 13:45 Vad gör en ”committer” i projektet FreeBSD? Niclas Zeising, B3 Init
Alla använder vi Open Source, men var kommer den ifrån egentligen? I denna presentation berättar Niclas lite om hur han började bidra till Open Source och vad han idag gör i FreeBSD-projektet, ett av världens äldsta och största Open Source-projekt.
13:45 - 14:00 MySQL - testmiljöer på minuter, Thomas Johansson, Polismyndigheten
Ett "lightning talk” där Thomas kommer att demonstrera hur man skapar små testmiljöer eller hela replikeringstopologier med MySQL på nolltid.
14:00 - 14:15 Ad-block DNS på Raspberry Pi, Carl Lejdbrandt, B3 Init
Det finns tusentals sätt att få stopp på all reklam vi ser i webbläsare, men de flesta riktar sig enbart till klienter. Under denna presentation kommer Calle visa hur man kan lösa problemet genom att sätta upp en egen Ad-blockande DNS server som man sedan kan ha undangömd hemma, på så vis kan alla på nätverket ta del av en säker och reklamfri namnuppslagning. Kombinera med en VPN tunnel så har du nu en informations och integritetssäkrad lösning för hela familjen!
14:15 - 14:30 Inbyggd säkerhet, May-Lis Farnes, B3 Cyber Security
GDPR och innbyggd säkerhet - Vad behöver vi tänka på framöver då vi utvecklar system som behandlar personuppgifter? Hur får man med säkerhetstänket redan i design och arkitektur?
14:35 - 15:10 E-post och bästa praxis för externa gateways, Fredrik Söderblom, XPD
Fredrik Söderblom från XPD går igenom hur du med relativt enkla medel kan skydda inkommande och utgående mejl. I tider då en stor infektionsvektor är inkommande mejl, så är det relevant att använda de skyddsmekanismer som redan finns (SPF, DKIM, DMARC) för att skydda på ditt företag och ditt företags kunder samt att ha koll på vad som kommer härnäst.
15:10 - 15:40 Eftermiddagsfika
15:40 - 16:20 Moderna programmeringsspråk, Göran Andersson, B3 Init
16:25 - 17:00 Teknologi och historieberättande, Pär Karlsson, B3 Init
Ett föredrag om teknikens roll i historieberättande, och om berättandets roll i teknik. Om hur teknik kan göra det enklare eller svårare att skriva litteratur, och och om hur teknik kan ändra förutsättningarna för vad som ryms i en historia.
17:30 - ... Vi fortsätter på B3. Mingel med något att äta och dricka