28 nov 2018

Nytt B3-kontor i Göteborg

B3 Consulting Group firade inflyttningen i sitt nya kontor i Göteborg med både fest och föreläsningar. Det blir nu navet för B3s alla verksamheter i Göteborg med cirka 45 medarbetare.

 

Det blev en strålande inflyttningsfest med många möten och värmande gemenskap när B3 Consulting Group tog sina nya lokaler i besittning, i landmärket Pagoden vid Göteborgs södra älvstrand. I de vackra rummen – en gång industrilokaler, där charmen alltjämt bevarats – har fyra av B3-koncernens dotterbolag numera en gemensam, flexibel arbetsplats.

– Ett kontor är ju det enda riktigt konkreta i ett konsultbolag, konstaterade koncernchefen Sven Uthorn skämtsamt när han bjöd in till en skål i bubbel för det nya kontoret.

15-årsjubilerande B3 Consulting Group har som tradition att bygga en stark företagskultur och skapa tydliga mervärden för sina kunder – därför bjöds såklart gästerna på en rad olika seminarier.

– Kunskapsdelning är så vackert! Det är när vi arbetar tillsammans som vi får det att hända, säger göteborgsbaserade vd:n Annette Mårdbrink, på B3 Healthcare Consulting.

AI, artificiell intelligens, var ett ämne på allas läppar.

– AI är absolut något som gemene man måste förstå och förhålla sig till, på samma sätt som vi lärt att förhålla oss till smartphones och webben. Det kommer att hända under de närmaste fem åren och påverkar hela samhället, sa Magnus Lenngren, teknisk rådgivare och CIO vid Collector Bank, och jämförde de gångna årens ”big data” med råoljefyndigheter och AI med raffinaderiet.

– Vilka lagar vill vi ha för att undvika att vi bygger in diskriminering och särbehandling i systemen? Jag tror att de flesta inte är rädda, för folk förstår inte vad stora datamängder kan göra för läskiga saker…

– Cyberspace är det nya slagfältet, fastslog Predag Mitrovic, säkerhetsrådgivare på Microsoft.

Han citerade sin företagsledare Brad Smith: ”Vi behöver en digital Genèvekonvention” som skyddar vitala samhällsfunktioner och konstaterade att riskexponeringen ökar explosionsartat.

– Idag förstår vi att vi inte kan skydda oss från hackers, utan det handlar om att upptäcka när hackers redan har börjat härja. Med hjälp av AI kan vi analysera mönster och avvikelser i enorma mängder av systemdata. AI blir då allt viktigare i säkerhetsarbetet, konstaterade Predag bestämt.

Under eftermiddagen på B3 Consulting Group föreläste även hans Microsoft-kollega Magnus Haglund. Under rubriken "En bra dag på jobbet", talade han om vart den digitala arbetsplatsen är på väg. För ett framgångsrikt företag är interaktionen mellan kunder och medarbetare en nyckel, menade han, och då måste nya vägar utforskas.

65 procent av arbetsmarknaden för dagens unga, finns inte än. Det är den arbetsmarknaden vi måste bereda redan nu.

– Det kommer att innebära ett enormt sug efter arbetskraft. Vi behöver möjliggöra arbete på individens villkor, som att jobba hemifrån, få välja vilka system man använder och liknande. Här har human resources, HR, ett viktigt ansvar för att attrahera personal, sa Jonny Mattes från B3 Digital Worklife.

Ragnar Lindblad, programägare för FVM, Framtidens vårdinformations-miljö på Västra Götalandsregionen, kunde skåla av fler anledningar, då regionens tvåmiljardersupphandling skrivits under samma dag.

– Nu börjar äntligen det roliga arbetet med att föra in de nya lösningarna, utbrast han och konstaterade att en jätteupphandling av detta slag räcker det att göra en gång i livet...

– Hälso- och sjukvården är beredd; vi vill, kan och törs digitalisera. Nu behöver alla människor som kan något om branschen arbeta tillsammans.

Efter all denna andliga spis bjöds det på mingelbuffé, medan den sällsynta novembersolen, som målat tegelfasaden i djuprött, ersattes av en stor gul måne som hängde över Pagodens hustak.

ANNA HAGNELL