30 maj 2018

Mitt Livs Chans ledde till jobb för Edo

Edo Widiyadi från Indonesien valde att gå mentorprogrammet Mitt Livs Chans för att komma in på den svenska arbetsmarknaden. Josef Skarin, konsult på B3, blev hans mentor. Nu uppmanar de fler att följa deras exempel så att fler svenska företag ska engagera sig.

Edo Widiyadis fru jobbade i ett projekt för EMRIC som Business Analyst i Stockholm, när hon fick frågan om hon kunde fortsätta att jobba i Sverige. Erbjudandet ledde till ett omvälvande beslut som gjorde att hon och hela familjen flyttade till Sverige.

 - Vi insåg att det här var något som vi inte kunde tacka nej till och därför valde jag att säga upp mig från mitt jobb som solution architect på NEC för nya utmaningar i Sverige. Att bo här innebär mycket bättre möjligheter för våra barn. Skolorna är bättre, luften är bättre och levnadsstandarden också, berättar Edo Widiyadi.

För Edo var det jätteviktigt att få ett jobb så snart som möjligt och insåg redan från start att det var viktigt att lära sig svenska.

- Därför valde jag en intensivkurs i svenska, på Stockholms intensivsvenska för akademiker (SIFA) och Svenska för Programmerare (SFX-IT). Det var där som jag fick höra talas om olika mentorprogram.

Edo Widiyadi engagerade sig i fyra olika mentorprogram hos Sveriges Ingenjörer, Mitt Liv, ett jobbförberedelseprogram på Academic Work och Korta vägen på Stockholm Universitetet.

Mitt Livs Chans mentorprogram är för personer med utländsk bakgrund, eftergymnasial utbildning, talar bra svenska eller engelska, har uppehållstillstånd samt är engagerade och har drivkraft. Mentorerna kommer från företag och organisationer som samarbetar med eller är partner till Mitt Liv. Varje år går över 400 adepter och mentorer Mitt Livs Chans i Sverige.

Bland annat får adepterna lära sig att det är helt okej att ta en fika med sina kollegor och att man ska våga att tala om sig själv på jobbet

Under det första mötet som Edo var med på, samlades över 100 personer. Här fick adepterna träffa sina mentorer som noggrant hade matchats ihop av Mitt Liv. Edos mentor blev Josef Skarin, seniorkonsult på B3.

- På mötet berättade de hur det fungerar i Sverige, om kulturen och vad man främst bör tänka på här. Bland annat får adepterna lära sig att det är helt okej att ta en fika med sina kollegor och att man ska våga att tala om sig själv på jobbet. Jag brinner för de här frågorna. Min ena dotters mor är från Peru och min nuvarande fru är från Togo så jag vet exakt vad de från andra länder får gå igenom när de kommer hit till Sverige. Det tar flera år innan man får ett jobb, säger Josef Skarin.

B3 ville med sponsorskapet till Mitt Liv, kunna påverka till ett hållbart och inkluderande samhälle och totalt har B3 sponsrat 16 mentorer, där Josef var en av medarbetarna som anmälde sig. Det är Silvia Modin och Cecilia Doxakis på B3, som driver och leder koncerngemenqamma CSR-projekt.

- Att få arbeta med projekt som skapar värde för både B3 och det samhälle vi lever i är något vi brinner för. I det här samarbetet bidrar B3 både med vår kompetens och till ett mer hållbart samhälle i form av ledarskapsutbildning, mångfald och integration, säger Silvia Modin.

- Att ta tillvara på på mångfald kommer att leda till en rikare arbetsplats, högre grad av innovation och öppnar upp för andra typer av affärer, säger Cecilia Doxakis. 

Mitt Livs vision är ett inkluderande samhälle och en arbetsmarknad som värdesätter mångfald. Ofta kan det vara svårt för personer som flyttar till Sverige att få ett jobb. Samtidigt är det just detta, som är något av det viktigaste, för att fler ska kunna bli en del av det svenska samhället. Mentorprogrammet Mitt Livs Chans är bara en del av Mitt Liv.

För adepter är det kostnadsfritt att vara med i programmet och allt finansieras av partnersamarbeten. Utöver mentorprogram erbjuder de Mitt Liv föreläsningar, utbildningar, nätverksträffar för organisationer och företag som vill arbeta med frågor som rör mångfald och utveckling. 

För Edo blev satsningen lyckad. Nyligen fick Edo ett jobb på Tele2 genom Academic Work. Men det hindrar inte att Josef och Edo fortsätter att hålla kontakten.

- Även om jag fått ett jobb kan det vara bra att ha mentor. Det är mycket som man ska tänka på, mycket fika, möten och konsensus i Sverige.  Det är jättebra men ovant. Alla ska tycka till innan man tar beslut. Jag anpassar mig fortfarande, konstaterar Edo.

- Att vara med i det här mentorprogrammet har varit jättebra och jag vill bara uppmuntra till att fler ska engagera sig. Det här är så viktigt och jag önskar att jag skulle kunna hjälpa till mer, säger Josef.