Högt blodtryck, KOL och hjärtsvikt är några av de tillstånd där patienter snart ska kunna koppla ihop sin medicintekniska utrustning med användargränssnittet i appen.
– Jag tycker att man som patient absolut ska börja efterfråga de här tjänsterna redan nu under hösten, säger Victoria Mohlén entusiastiskt.
Som konsult arbetar hon i rollen som projektledare för egenmonitorering i Västra Götalandsregionen, en av de tjänstekategorier som kopplas till appen. Så småningom ska appen vara den plattform där invånarna interagerar med vården, inom ramen för regionens digitaliseringsarbete.
Tidigare kallades regionprojektet FVM, Framtidens vårdinformationsmiljö, nu heter det istället Program Millennium. Något som är en logisk utveckling, menar Victoria.
– Framtiden är ju redan här! Och jag tror att det blir otroligt skönt för patienterna på flera olika sätt. Utvecklingsarbetet har pågått i så många år och det känns fantastiskt kul att vi äntligen är här!
Victoria har lång erfarenhet både inom vården, som fysioterapeut, och digitaliseringsarbetet. Med sin kliniska förståelse har hon tidigare arbetat med kravställning för FVM med klinisk utgångspunkt, lett workshops och gjort utvärderingsarbete.
Victoria älskar allt som har med aktivitet att göra, fastslår hon, vare sig det handlar om löpning, vandra i skogen eller stora fester. Att berätta om sociala sammanhang får hennes ögon att glittra, en sida av henne som kommer till sin rätt i jobbet att knyta samman olika verksamheter i en enda app.
– Drömscenariot är att allt fler vågar ställa om till de digitala tjänsterna och lita på tekniken!
Under första kvartalet nästa år ska åtta prioriterade patientgrupper kunna erbjudas egenmonitorering. Det krävs även ett tätt samarbete också med Hjälpmedelscentralen som tillhandahåller förskriven utrustning. Nyinköp ska täcka det ökande behovet av saker som blodtrycksmanchetter och syresättningsmätare.
– På sikt tror jag att vi kommer att se stora skillnader för folkhälsan. Och det sparar tid för både patienter och personal. Kanske kan man slippa ifrån att slänga sig i bilen, hamna i ett väntrum och känna ångest för att hjärtat slår konstigt. Istället kan man kolla det själv och ha kontakt med vården direkt genom Vård och hälsa.