Sidhuvud b3 ikon
Sv / En/Pl

Intervju

Verksamhetskonsulten med ett förflutet som sjuksköterska

– Jag hör mig själv i dem jag möter i vården. För det kunde ju ha varit jag, säger Rebecca Pedersen, verksamhetskonsult med ett förflutet som sjuksköterska. Erfarenheten är hennes superkraft i digitaliseringsarbetet.

Att möta Rebecca är att ana en rörelse framåt. Hon gillar när det händer saker, att möta nya människor, platser, uppgifter. Nyligen har hon avslutat uppdraget som huvud- och delprojektledare på Ersta sjukhus.

– Det var ett superkul uppdrag. Jag har absolut nytta av min bakgrund som sjuksköterska. När jag berättar om den för personal som arbetar verksamhetsnära så är det som att axlarna sjunker på dem och jag vinner halva förtroendet på en gång.

Ett av fyra delprojekt vid Ersta handlade om att standardisera delar av journalföringen som bland annat omfattar remisser och bokningsunderlag. I samarbete med sjuksköterskor och undersköterskor var målet att mallar och rutiner skulle bli likvärdiga. Med kunskap om verksamheten, förändrades målet under arbetets gång.

– På Ersta är det mycket specialistvård så en av slutsatserna var faktiskt att en del skillnader behövde vara kvar eftersom olika specialiteter har olika behov. Samtidigt tog vi exempelvis fram en gemensam mall för kallelser för att skapa igenkänningsfaktorer som underlättar för patienterna.

I andra projekt infördes en kommunikationsplattform med chat och videobesök. Ytterligare ett projekt handlade om att förbättra tillgängligheten i telefon. Det ledde fram till rekommendationen att växelns personal i framtiden ska kunna bekräfta remisstatus direkt till patienten, vilket i sin tur kommer att avlasta verksamheten.

Rebecca har en master i hälsa och livsstil och har arbetat som sjuksköterska både med barn och gamla, på skola och företag, i Sverige och utomlands. Hon har svårt att välja vad som varit roligast – kanske var allt lika superkul och bredden en bonus hon fått med sig.

– Jag tycker om att hjälpa människor. Då känns det bra. Att jag gör nytta. Dessutom har jag verkligen stortrivts på Ersta, jag brukar säga att utsikten därifrån, med hela Stockholm från Söder, var min löneförmån. Ett underbart sätt att börja dagen.

Rebecca gillar att röra på sig och uppleva världen. I helgen tog hon ryggsäcken och gick ett några mil i skogarna utanför sin barndoms Borås. Annars tillbringar hon ofta helgerna med Benjamin, husbilen där hon kan uppleva nya platser varje kväll.

Nu väntar nya utmaningar som verksamhetskonsult för Region Halland där Rebecca bland annat ska arbeta med verksamhetsanalys i samband med implementation av nytt vårdinformationssystem.

Dela intervjun

Twitter icon Facebook icon Linkedin icon

fakta

Namn: Rebecca Pedersen
Ålder: 42 år
Bor: I Göteborg, från Borås
Fritidsintressen: Tränar mycket, löpning, SUP, utflykter i naturen med husbilen Benjamin som sin trogne följeslagare.
Det visste du inte om Rebecca: Älskar att resa men befann sig i Thailand i samband med två naturkatastrofer – tsunamin och askmolnet över Island som stoppade all flygtrafik – och tänker inte återvända dit igen.

Kontakta oss