B3 RunTime

B3 Runtime

B3 Runtime

B3 Runtime är en interaktiv, platsbaserad frågesportapp utvecklad av B3 tillsammans med studenter. Här kan du läsa mer om appen och arbetet med att ta fram den.

Om appen

B3 Runtime är en interaktiv, platsbaserad frågesportapp som låter användare utforska sin omgivning samtidigt som de utmanas med en rad knepiga frågor. I sin renaste form kan man säga att den låter tipsrunda möta skidskytte. Den är designad för att förena rörelse, hjärnarbete och nöje. En annan fin grej med B3 Runtime är att man på ett enkelt sätt kan köra samma bana men att olika deltagare kan få olika frågor beroende på vilken frågekategori de deltar eller tävlar i.

Det finns två olika spellägen – Competition och Freerun. Competition kan i sin tur användas som en klassisk tipsrunda med hela banan utmärkt på kartan, eller som stadsorientering, där man endast ser nästkommande checkpoint på kartan. Freerun är ett spelläge där användaren väljer en eller flera Frågekategorier och därefter väljer om man vill ha frågor efter en viss tid, eller efter viss avklarad distans.

En spelledare designar frågor, kategorier, banor och tävlingar (Competition). Perfekt för sociala event där man vill inkludera lite rörelse eller t.ex. har en okänd slutdestination.

B3 Runtime finns att ladda ner till din telefon där appar finns.

Bakgrund

B3 har länge varit ett bolag där rörelse och wellness varit en självklar komponent i vardagen. Därför var det ingen konstighet att det på dotterbolaget B3 Innovation en dag lektes med idén att göra ett löplopp som hette Java Runtime. Den enkla idén var att B3 skulle arrangera ett lopp för Javautvecklare, och kanske utse fina titlar som Sveriges snabbaste Javautvecklare och liknande. Det fanns rätt många orimligheter i den ursprungsidén som gjorde att det aldrig blev något av, men den främsta var nog att Oracle troligen inte skulle se mellan fingrarna på valet av det namnet.

Istället väcktes efter ett tag idén att göra ett eget Obstacle Race, supportat av en egenbyggd app. Det självklara namnet blev B3 Runtime. Det beslutades att i en första version skulle det byggas en GPS-baserad quiz-app. Men med tillägget att kombinera en vanlig tipsrunda med straffrundor a’la Skidskytte. Dessutom lade vi till möjligheten att delta/tävla i olika Frågekategorier på samma bana. Det är den appen vi ser idag (2023).

Mer om projektet

B3 är ett renodlat IT-konsultbolag och har ingen egen produktutveckling. Det är heller inte planen att utveckla B3 Runtime-appen för försäljning eller intäkter. Därför var det inte helt självklart hur själva utvecklingen av denna app skulle gå till.

Från början gjordes ett antal försök att konsulter på B3 Innovation mellan uppdrag skulle utveckla appen. Det föll inte särskilt väl ut, då konsulterna var så kort tid mellan uppdrag att man knappt han komma igång innan man avslutade igen. Projektet började ta fart när B3 Innovation tog in fyra LIA-praktikanter från yrkeshögskolorna Nackademin och EC för att dedikerat bygga en första version. Därefter har LIA-praktikanter från Nackademin och IT-högskolan kommit in i ytterligare tre olika omgångar för att bygga vidare på appen och tillhörande adminwebb med stöd av utvecklare från B3 Innovation.

Appen byggs med modern hybridteknik och adminwebben med modern webbteknik. Tanken är att LIA-studenterna får möjlighet att jobba i ett agilt projekt i en riktig, publicerad produkt, samtidigt som den är tillräckligt liten för att kunna greppa helheten. B3 är mycket glada över att kunna vara med och visa upp hur långt man kan komma med kunskaperna från YH-utbildningarna.

b3 Innovation

Kenneth Andersson